Enskild firma bokföring | INBooks
INBooks logga

Ekonomisk ordlista

Enskild firma – Bokföring gjord enkelt!

19 augusti, 2022

Har du en enskild firma är bokföring något du bör ha lite koll på. Enligt svensk lag är du skyldig att bokföra den enskilda firmans ekonomiska affärshändelser. Här berättar vi mer om hur det fungerar när du har enskild firma med din bokföring och hur vi på INBooks kan hjälpa dig!

Vad innebär bokföring för enskild firma?

Bokföring i enskild firma innebär att du ska redovisa din firmas ekonomiska händelser såsom företagets in- och utbetalningar, intäkter, inkomster, kostnader och kontoöverföringar. Till varje händelse behöver du ha ett underlag i form av exempelvis kvitton, fakturor eller något annat underlag som styrker händelsen. 

Bokföringen ska i slutet av året sammanfattas i ett årsbokslut och lämnas in till Skatteverket.

Varför ska enskild firma göra bokföring?

Oavsett om det gäller ett aktiebolag, handelsbolag eller en enskild firma är bokföring något som måste göras. Du kan sköta bokföringen själv eller ha en revisor som sköter den åt dig. Bokföringen ger dig koll på den enskilda firmans ekonomiska läge och kan ge dig insikter om företaget, vilket hjälper dig att ta rätt ekonomiska beslut. Du får bland annat reda på månadens resultat, hur månadens resultat är i jämförelse med förra året och hur mycket pengar du kan ta ut ur företaget. 

Bokföringen för enskild firma kan också vara av intresse för andra såsom investerare, leverantörer, kunder och finansiärer som vill ha mer information om företagets ekonomi innan de kan ta vissa beslut, och framförallt Skatteverket som behöver ta del av företagets ekonomiska information för redovisning av moms, sociala avgifter och preliminärskatt.

Redovisning för enskild firma

Det finns två metoder att välja mellan för redovisning i enskild firma: kontantmetoden och faktureringsmetoden.

Kontantmetoden: Kontantmetoden innebär att du bokför enskilda firmans in- och utbetalningar när en betalning sker. Därmed blir det endast ett bokföringstillfälle per faktura. Endast företag med en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor kan välja denna bokföringsmetod.

Faktureringsmetoden: Faktureringsmetoden innebär att in- och utkommande fakturor ska bokföras direkt när du får eller skickar en faktura. Du måste dessutom bokföra när fakturan betalas. Det blir alltså två bokföringstillfällen per faktura. Detta är den vanligaste typen av bokföringsmetod eftersom det ger en bättre bild av företagets ekonomiska situation löpande. 

Skilj på privatperson och enskild firma i bokföringen

Det är viktigt att skilja på privatpersonen och enskild firma i din bokföring. Du måste alltså hålla isär företagets pengar och dina egna. Är det tillgångar som används helt inom företaget eller som behövs för att du ska kunna vara verksam ska dessa bokföras i enskilda firman.

Ska du sätta in eller ta ut pengar i företaget använder du dig av det som kallas för “Egen insättning” och “Eget uttag”. På så vis ser du snabbt vilka pengar du satt in i företaget och vilka som du har tagit ut för privat bruk.

Testa bokföring för enskild firma gratis med INBooks

Om du precis startat ett företag kan bokföringen tyckas ganska komplicerad eftersom det finns många lagar och regler att förhålla sig till. Ska du sköta bokföringen i din enskilda firma själv kan det därför vara bra att använda dig av ett så kallat bokföringsprogram såsom INBooks. 

Bokföringsprogram för enskild firma gratis

Vårt bokföringsprogram för enskild firma löser bokföringen åt dig. Bokföringsprogrammet har allt du behöver och lite till. Fota och bokför kvitton direkt i vår app. Skriv in vad du köpt och vad det kostat så sköter programmet resten med konton och moms. Och använd dig av den smarta Att-göra-listan så att du inte missar något med bokföringen i din enskilda firma. 

Bokföring för enskild firma är gratis i 30 dagar med INBooks så att du kan testa och uppleva hur enkelt det kan vara. Efter de första 30 dagarna kan du sedan välja om du vill fortsätta med vårt smarta verktyg för bokföring och betalar då endast 139 kronor i månaden.

Lägg mindre tid på bokföring i din enskilda firma och mer energi på att utveckla och driva din verksamhet framåt!

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.