Leverantörsfakturor bokföring | INBooks
INBooks logga

Ekonomisk ordlista

Leverantörsfakturor – så bokför du dem

19 augusti, 2022

Har du ett eget företag och har köpt något på faktura kommer du att få en så kallad leverantörsfaktura som du måste bokföra. Men vad är egentligen en leverantörsfaktura? Hur bokför du den och vad behöver du tänka på för att allt ska bli rätt? Det och mycket mer går vi igenom här!

Vad är leverantörsfakturor?

En leverantörsfaktura är helt enkelt en faktura som ditt företag mottar från en leverantör. Det kan vara att du har köpt en vara eller tjänst och får då en faktura från leverantören som du måste betala. I motsats finns kundfaktura som är fakturor som du skickar ut till dina kunder. 

En och samma faktura är med andra ord både en leverantörsfaktura och en kundfaktura. En kundfaktura för företaget som skickar fakturan och en leverantörsfaktura för företaget som tar emot fakturan.

Ekonomisk översikt i vår app för bokföring

Alla leverantörsfakturor måste bokföras oavsett vilken bokföringsmetod du använder dig av. Hur du bokför leverantörsfakturorna skiljer sig dock åt eftersom du endast behöver bokföra dem en gång med kontantmetoden och två gånger med fakturametoden.

Bokföring av leverantörsfaktura enligt fakturametoden

Enligt fakturametoden ska bokföring av leverantörsfakturor ske när du får fakturan och när du betalar den. 

Eftersom leverantörsfakturor oftast ska betalas inom en kortare tid än ett år räknas detta som en kortfristig skuld som ditt företag får när säljaren skickar ut fakturan. Leverantörsfakturan ska bokföras som en leverantörsskuld på fakturadatum, det datum som fakturan är utställd. När du sedan betalar fakturan ska skulden nollas och du behöver bokföra din betalning.

Bokföring av leverantörsfaktura enligt kontantmetoden

Enligt kontantmetoden ska bokföring av leverantörsfaktura ske när betalningen sker, vilket innebär att du endast behöver bokföra leverantörsfakturan en gång.

Använder du dig av kontantmetoden behöver du inte bokföra leverantörsfakturan som en leverantörsskuld utan du bokför endast den på betaldatum. Om leverantörsfakturan går över två räkenskapsår måste den dock bokföras enligt fakturametoden för att utgiften ska hamna på rätt räkenskapsår.

Enkel bokföring av leverantörsfakturor med INBooks

Med INBooks bokföringsprogram är det enkelt för dig som nybörjare att bokföra leverantörsfakturor. Ladda upp leverantörsfakturan i programmet, fyll i vad du köpt och hur mycket det kostade så sköter vi resten med att ta fram rätt konton och rätt moms. Sen är det bara för dig att godkänna och bokföra utgiften enligt den bokföringsmetod du ställt in på ditt konto.

Du behöver inte oroa dig för att missa någon betalning eller något annat som har med din bokföring att göra med vår smarta Att-göra-lista. Listan uppdateras automatiskt med viktiga datum som när en leverantörsfaktura ska betalas, momsen ska redovisas eller bokslutet ska in.

Testa INBooks gratis i 30 dagar

Vi tycker att bokföring ska vara enkelt även för nybörjare. Därför har vårt bokföringsprogram flera smarta funktioner så att du kan sköta allt själv och vara säker på att allt blir rätt. Testa INBooks gratis i 30 dagar och upplev hur enkelt det kan vara att bokföra leverantörsfakturor!

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.