INBooks Go Enskild Firma | Underlättar för enskild firma
INBooks logga

Ekonomisk ordlista

Enskild firma

17 oktober, 2022

En enskild firma, eller enskild näringsverksamhet som det också kallas, är namnet på en företagsform. Enskild firma är den vanligaste företagsformen i Sverige och passar dig som vill starta och driva företag ensam, kanske vid sidan om din anställning.  Exempel på andra företagsformer är aktiebolag, handelsbolag och ekonomisk förening.

Hur fungerar en enskild firma?

Innan du väljer företagsform för ditt bolag är det bra att sätta sig in i vad som gäller och vad som passar bäst i förhållande till förutsättningar, typ av verksamhet och planerad storlek på företaget.

Företagsformen enskildfirma innebär att företaget ägs och drivs av dig som enskild privatperson och du är därmed personligen ansvarig för företagets skulder, hyreskontrakt och avtal. Skillnaden mellan privatperson och företag blir därmed i princip obefintlig. Till skillnad från andra företagsformer är den enskilda näringsverksamheten ingen juridisk person. Istället för organisationsnummer är det privatpersonens personnummer som används för att identifiera företaget.

Hur startar du en enskild firma?

Att starta en enskild firma är relativt smidigt och det går ofta snabbt att få företaget registrerat. Det är vanligt att man driver sin enskilda näringsverksamhet vid sidan av en anställning. Du behöver inte investera något aktiekapital när du startar företaget, till skillnad från exempelvis ett aktiebolag. För att starta en enskild firma behöver du vara över 18 år, men med samtycke från förmyndare eller överförmyndare kan även du som är mellan 16 och 18 år starta företag. Makar eller sambor med gemensamma barn kan starta och driva en enskild firma tillsammans.

Hur mycket skatt betalar en enskild firma?

Innan du kan komma igång med din enskilda firma behöver du först ansöka om att bli godkänd för F-skatt och även registrera dig för moms hos Skatteverket. Det är möjligt att ha anställda i en enskildfirma, men då behöver du även registrera dig som arbetsgivare. 

I en enskild firma skattar du på vinsten i företaget. Vinsten i företaget är den summa som blir kvar efter att du dragit av dina utgifter från dina intäkter. Varje månad betalar du samma belopp i en preliminär skatt. Den preliminära skatten kan ändras under året om du märker att dina intäkter ökar eller minskar i förhållande till vad du angav när du ansökte om F-skatt. Den slutgiltiga skatten för enskild firma fastställs i samband med deklarationen. Om du driver en enskild firma som bara har inkomst under delar av året kan du ansöka om att enbart betala F-skatt för de inkomstbringande månaderna.

Vad är kostnaden för att starta enskild firma?

Att starta en enskild firma och att ansöka om F-skatt kostar ingenting. Men om du vill kan du ansöka om att skydda ditt företagsnamn hos Bolagsverket. Det kostar mellan 1200 och 1500 kronor beroende på om du lämnar in ansökan digitalt eller via en blankett.

INBooks Go underlättar bokföring för enskild firma

Med INBooks bokföringsprogram INBooks Go blir det enkelt att bokföra din enskilda firma – även om du tycker att bokföring och ekonomi känns krångligt. Väljer du att driva en enskild firma ska du bokföra alla ekonomiska transaktioner men du behöver inte ha en revisor. Här kan du läsa mer om hur bokföring av enskild firma fungerar.

Bokför gratis som enskild firma

Väljer du att bokföra din enskilda firma i INBooks bokföringsprogram får du alla verktyg du behöver för en smidig företagarvardag. Fota och bokför kvitton direkt i vår app. Skriv in vad du köpt och vad det kostat så sköter programmet resten med konton och moms. Och använd dig av den smarta Att-göra-listan så att du inte missar något med bokföringen i din enskilda firma.

Bokföring för enskild firma är gratis i 30 dagar med INBooks så att du kan testa och uppleva hur enkelt det kan vara. Efter de första 30 dagarna kan du sedan välja om du vill fortsätta med vårt smarta verktyg för bokföring och betalar då endast 139 kronor i månaden. Dessutom har du fri support via chat, mail eller telefon. Så kör du fast eller undrar något hjälper vi dig gärna!

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.