Vad innebär bokslutsmetoden? | INBooks
INBooks logga

Ekonomisk ordlista

Vad innebär bokslutsmetoden?

2 september, 2022

Faktureringsmetoden eller bokslutsmetoden? Detta är en bra fråga som du behöver fundera på när du ska starta företag. För att välja är det lättast att utgå från hur just ditt företag ser ut. Bokslutsmetoden, som även kallas för kontantmetoden, är något enklare än faktureringsmetoden och får endast användas av mindre bolag. Här går vi igenom allt du vill veta om bokslutsmetoden och hur den fungerar!

Vad är bokslutsmetoden?

Bokslutsmetoden är en bokföringsmetod som får användas av bolag som har en omsättning på max tre miljoner kronor. Metoden innebär att du bokför kundfakturor och leverantörsfakturor när du får betalt respektive när du betalar. Du bokför alltså bara fakturorna en gång.

När det är dags för bokslut vid slutet av räkenskapsåret måste alla fakturor som ännu inte betalats bokföras på ankomstdatum eller fakturadatum. Detta för att hamna på rätt räkenskapsår, därav namnet bokslutsmetoden.

Bokslutsmetoden och moms

När det kommer till moms redovisar du detta vid betalningstillfället när du bokför fakturorna. Har du fakturor som är obetalda vid slutet av året ska momsen redovisas vid bokslut.

Skillnad på bokslutsmetoden och faktureringsmetoden

Den stora skillnaden på bokslutsmetoden och faktureringsmetoden är bokföringen. För faktureringsmetoden måste du bokföra fakturorna två gånger: både när de ankommer/går ut och när de betalar/betalas. Därmed innebär bokslutsmetoden att du får ett steg mindre att göra i bokföringen. Dock får du inte en lika detaljerad överblick över bokföringen som du får om du använder faktureringsmetoden.

Vilken bokföringsmetod ska du välja?

När du ska starta ett företag behöver du välja vilken bokföringsmetod du ska använda dig av. Om du tror att ditt företag kommer få en omsättning på över tre miljoner måste du välja faktureringsmetoden. Beräknar du få en omsättning lägre än det kan du själv välja mellan bokslutsmetoden och faktureringsmetoden. Den stora fördelen med bokslutsmetoden är att den är enklare att förstå och det blir ett moment mindre eftersom du endast bokför fakturor när de betalas.

Enkel bokföring med bokslutsmetoden

Med INBooks bokföringsprogram kan du vara nybörjare på bokföring och ändå sköta all redovisning själv. Du kan bokföra alla dina fakturor direkt och programmet håller koll på allt som du behöver göra och när det behöver göras. Fyll i vad du köpt, hur mycket det kostade och vad du betalade så tar vi fram rätt konton och moms och allt är klart för att bokföras – superenkelt!

Testa INBooks gratis

Testa INBooks gratis i 30 dagar och upplev hur enkelt bokföring med bokslutsmetoden kan vara. Du får alla smarta funktioner som behövs för att sköta bokföringen själv. Efter 30 dagar väljer du själv om du vill fortsätta och betalar i så fall endast 139 kronor i månaden. 

Vill du byta till INBooks kan du enkelt göra detta när som helst under året. Du tar bara med all data från ditt föregående bokföringsprogram in till INBooks!

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.