Vad är kontantfaktura? | INBooks
INBooks logga

Ekonomisk ordlista

Vad är kontantfaktura?

2 september, 2022

Kanske har du hört talas om kontantfakturering innan men har inte full koll på vad det faktiskt innebär? Kontantfakturering innebär i korta drag att ett företag tar betalt direkt vid tillfället när en vara eller tjänst säljs och man upprättar då en kontantfaktura. Fördelen med detta är att det inte finns några krav på registrering i kassaregister så länge kontantfakturan uppfyller bokföringslagens krav på vad en verifikation ska innehålla. 

Här kan du läsa mer om kontantfaktura och hur kontantfakturering går till!

Hur fungerar kontantfakturering?

Om du har ett eget företag och ska ta betalt för en vara eller tjänst kan du använda dig av kontantfakturering och behöver då inte ha en kassaapparat. Oavsett om kunden betalar kontant eller med kort, tar du betalt direkt vid försäljningstillfället och upprättar en kontantfaktura som du lämnar till kund – precis som ett kvitto. Det spelar ingen roll om det står faktura, kvitto eller kontantfaktura på pappret.

Detta ska en kontantfaktura innehålla

Skatteverket har ett antal krav på vad en kontantfaktura måste innehålla för att uppfylla bokföringslagen. Några saker som måste vara med är följande:

  • Vad försäljningen avser
  • När fakturan har tagits fram och du har tagit emot betalningen
  • Vilket belopp fakturan avser
  • Vem som är köparen (namn och adress)

Det ska även vara ett så kallat löpnummer på kontantfakturan och denna nummerserie ska vara i följd under hela räkenskapsåret. Dessutom ska alla kontantfakturor sparas i sitt ursprungliga skick.

Vad gäller med kontantfaktura och Swish?

När det kommer till kontantfaktura och Swish gäller samma sak som om du tar betalt med kort eller kontant. Du tar alltså betalt med Swish från kunden och upprättar sedan en kontantfaktura på samma sätt som vanligt.

Bokföring av kontantfaktura

Enligt bokföringslagen ska en kontant betalning bokföras senast dagen efter att du mottagit den. Använder du ett bokföringsprogram som INBooks så är detta enkelt. I programmet väljer du bara att skapa en kontantfaktura och fyller i de efterfrågade uppgifterna så löser programmet resten själv. Bokför den snabbt och smidigt på en gång så vet du att allt blir gjort på rätt sätt.

Allt du behöver för din bokföring

Med INBooks smarta och enkla bokföringsprogram får du allt du behöver för att sköta företagets ekonomi. Förutom att kunna hantera kontantfakturering finns det flera smarta funktioner som att fota och bokföra kvitton direkt i mobilen, att-göra-listan med viktiga saker du behöver göra och koll på kontot som matchar dina banktransaktioner mot din redovisning. Du kan känna dig trygg med att allt blir rätt och kan lägga din tid på ditt företag istället för bokföring.

Testa INBooks gratis

Testa INBooks gratis i 30 dagar och upptäck hur enkelt bokföring kan vara. Du får en personlig prova-på-genomgång och är sedan redo att börja bokföra. Efter 30 dagar får du välja om du vill fortsätta och betalar då endast 139 kronor i månaden!

 

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.