Vad är kontantmetoden? | INBooks
INBooks logga

Ekonomisk ordlista

Vad är kontantmetoden?

2 september, 2022

Kontantmetoden är en bokföringsmetod för mindre bolag. När du startar ett företag får du välja om du vill sköta din bokföring med kontantmetoden eller faktureringsmetoden. Kontantmetoden är något enklare eftersom du bara behöver bokföra företagets fakturor en gång. Här berättar vi mer om kontantmetoden och hur den fungerar!

Vad innebär kontantmetoden?

Kontantmetoden är en metod för enklare bokföring som företag med en omsättning på upp till tre miljoner får använda sig av. Använder du dig av kontantmetoden för din bokföring behöver du endast bokföra kund- och leverantörsfakturor en gång och detta är vid tillfället då de betalas. Därmed slipper du ett steg i jämförelse med faktureringsmetoden där fakturorna ska bokföras både när de ställs ut/ankommer och när de betalas. Detta kan vara skönt för mindre bolag som sköter bokföringen själva. Nackdelen är dock att du inte får en lika detaljerad överblick över din redovisning.  

Har du fakturor vid tiden för bokslut som ännu inte har betalats måste dessa bokföras på rätt räkenskapsår, vilket betyder att du behöver bokföra dessa två gånger. Därför kallas kontantmetoden ibland även för bokslutsmetoden

Kontantmetoden och moms

När du använder dig av kontantmetoden redovisar du momsen i samband med att du bokför fakturan, alltså vid betalningstillfället. För de fakturor som går över räkenskapsåret behöver du redovisa momsen i samband med bokslutet istället.

Ska du välja kontantmetoden eller faktureringsmetoden?

När du ska starta ett företag behöver du välja om du ska använda dig av kontantmetoden eller faktureringsmetoden för din bokföring. Är det ett mindre företag och du tror att din omsättning kommer att vara under tre miljoner kan kontantmetoden vara bra eftersom den är enklare och du slipper ett steg. Vill du få ett så rättvist resultat som möjligt varje månad kan det dock vara värt att välja faktureringsmetoden istället. Tror du att din omsättning kommer att vara över tre miljoner har du inget val utan måste använda dig av faktureringsmetoden.

Bokföring med kontantmetoden

Bokföring med kontantmetoden är enkelt när du använder dig av INBooks. Vårt bokföringsprogram har allt du behöver för att sköta bokföringen själv, även om du är nybörjare. Allt du behöver göra är att fylla i hur mycket fakturan är på och betaldatum, sen sköter programmet resten med konton och moms. Enklare än så blir det inte. Du har allt samlat på ett enda ställe och får en tydlig överblick över hur det ligger till med företagets siffror. Med den smarta Att-göra-listan som uppdateras automatiskt får du dessutom påminnelser på viktiga saker du måste göra så att du inte riskerar att glömma något.

Testa INBooks gratis

Vill du uppleva hur enkel bokföring med kontantmetoden blir med INBooks? Du kan testa vårt program gratis i 30 dagar och i lugn och ro bestämma dig för om detta är något för dig. När 30 dagar har gått väljer du om du vill fortsätta och betalar efter detta endast 139 kronor i månaden.

 

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.