Starta eget? INBooks Go gör det enkelt
INBooks logga

Ekonomisk ordlista

Starta eget företag guide

17 oktober, 2022

Du har en dröm och nu är det är dags att förverkliga den. Men innan du kan köra igång med det du brinner för behöver du starta upp ditt företag. Oavsett om du startar ett företag för att tjäna pengar, få friare arbetstider eller att få jobba med din hobby ökar dina chanser att lyckas om du gör ett bra grundarbete. Låt dig inte avskräckas, att förverkliga din affärsidé behöver inte vara så krångligt som du kanske tror. Och du, vi på INBooks hjälper dig gärna.

Identifiera din företagsidé

Troligtvis har du redan en tanke om vad ditt företag ska syssla med. Oavsett om du ska sälja tjänster eller produkter är det en god idé att få ner din affärsidé, mål och visioner i en affärsplan. På så sätt blir dina tankar mer konkreta, du kan identifiera svagheter och kan enkelt visa din affärsplan för personer i din närhet så som din bank, investerare och leverantörer. Det finns inga regler för hur en affärsplan ska se ut, men att ta hjälp av färdiga mallar gör att du kan spara mycket tid.

Testa gärna din idé på vänner och bekanta. Kanske har du en person i din närhet som har erfarenhet av att starta företag som kan komma med tips och råd och agera mentor? Var inte rädd för att involvera andra, men glöm inte att det är ditt företag och dina beslut. Du kan också gå med i olika forum, delta i seminarier och föreläsningar eller gå på mässor. Var lite om dig och kring dig helt enkelt!

Kommer mitt företag bli lönsamt?

Visioner i alla ära, men för att ditt företag ska fungera måste din idé vara lönsam. Innan du registrerar ditt företag behöver du göra en budget så du får koll på inkomster och utgifter. Hur ser marknaden ut, vilka fasta utgifter kommer du att ha och har du möjlighet till något ekonomiskt stöd som lån eller bidrag är exempel på frågor du behöver ha koll på. 

Inser du att din affärsidé inte är lönsam behöver du fundera på om det är rätt läge att starta företaget nu, om du kan ändra på något eller om din företagsidé istället ska bli en hobby utan lönsamhetskrav. För hur roligt det än är och hur genialisk idé du än har, blir det inte hållbart i längden om inte pengarna rullar in.

Vad kostar det att starta företag?

När du startar ett nytt företag behöver du bestämma vilken företagsform som passar ditt bolag bäst. Vilken form du väljer beror exempelvis på hur många delägare ni är, hur många anställda ni kommer ha eller vilken typ av verksamhet ni kommer att bedriva. Det finns fem olika företagsformer. Enskild firma följt av aktiebolag är den vanligaste företagsformen. Kostnaderna för de olika företagsformerna varierar. Exempelvis är det kostnadsfritt att starta en enskild firma medan det krävs ett aktiekapital för att starta ett aktiebolag. Om förutsättningarna för ditt företagande förändras i framtiden går det att byta företagsform.

Vad krävs för att starta företag?

När du startar ditt företag behöver du registrera det hos Skatteverket och Bolagsverket. Alla berörda myndigheter finns samlade på  Verksamt.se, där kan du logga in med mobilt BankID och smidigt registrera ditt företag. I samband med att du  registrerar företaget ansöker du också om godkännande för F-skatt, momsregistrering, lämnar uppgifter för beräkning av din preliminära skatt med mera.

Hur skyddar jag min företagsidé?

När du registrerar ditt företag är det en god idé att även registrera företagets namn hos Bolagsverket. Då är företagsnamnet skyddat mot att liknande namn registreras. Du kan också  skydda immateriella värden som varumärke, design samt söka patent.

När du väljer namn till ditt företag kan du också  registrera en webbdomän i företagets namn. Även om du inte kommer igång med en webbsida och marknadsföring direkt, är det bra att veta att det är du som äger domännamnet.

Bokför ditt nya företag med INBooks

Att ha koll på företagets ekonomi från dag ett gör att du får kontroll och kan sova gott om natten. Det finns olika sätt att sköta företagets ekonomi, men att använda ett bokföringsprogram kommer underlätta din vardag.

INBooks ger dig precis det du behöver! Fota och bokför kvitton direkt i vår app. Skriv in vad du köpt och vad det kostat så sköter programmet resten med konton och moms. Och använd dig av den smarta Att-göra-listan så att du inte missar något med bokföringen i din enskilda firma.

Innan du bestämmer dig för att bokföra din nystartade firma i INBooks får du testa gratis i 30 dagar. Därefter betalar du endast 139 kronor i månaden. INBooks supportmedarbetare är vana vid att jobba med nystartade företag och tycker inga frågor är för dumma! Som kund i INBooks har du obegransad tillgång till support via chat, mail eller telefon. Lycka till med ditt nya företag!

 

Myndigheter och aktörer att ha koll på

Skatteverket har hand om bland annat deklarationer, momsredovisning och arbetsgivaravgifter.

Bolagsverket registrerar företag, godkänner företagsnamn och tar emot årsredovisningar

Almi erbjuder företagslån och affärsutveckling för växande företag

Tullverket kan hjälpa till med import eller export av varor

Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft

EUfunder.se är en guide för dig som vill veta mer om vilka program inom Europeiska struktur- och investeringsfonderna som berör Sverige

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.