Enkel kvittomall | INBooks
INBooks logga

Ekonomisk ordlista

Kvittomall

2 september, 2022

Har du ett företag där du säljer varor eller tjänster behöver du kunna ge ut kvitto till dina kunder. Du kan skriva ett kvitto för hand i ett kvittoblock eller kan du använda dig av INBooks och vår enkla kvittomall där det är tydligt vilka uppgifter som behöver fyllas i. Här går vi igenom hur ett kvitto ska vara och vilken kvittotext som ska vara med!

Varför ska du använda dig av en kvittomall?

Skatteverket har vissa krav som ett kvitto måste uppfylla. Därför kan det vara bra att använda dig av en kvittomall så att du inte missar något viktigt som ska vara med. Det gör dessutom hela din process enklare om du har en kvittomall att fylla i istället för att skriva allt för hand.

Vad ska vara med på ett kvitto?

Ett kvitto måste alltid innehålla följande uppgifter:

  • Köpare
  • Säljare
  • Datum
  • Vad som har sålts
  • Totalpris
  • Momsbelopp
  • Momssats

Du måste erbjuda kvitto

Som företagare måste du alltid ge ut ett kvitto men det är sedan upp till kunden om den vill behålla kvittot eller inte. Kunden ska kunna påvisa att en vara är köpt hos dig. Detta är framförallt viktigt om kunden vill returnera varan.

Kontoslip och kvitto är inte samma sak

När du ska ge ut kvitto till kunden behöver du ha i åtanke att kontoslip och kvitto inte är samma sak. Betalar kunden med kort räcker det alltså inte med att ge ut bara kontoslippen utan du behöver även ge ut ett kassakvitto som visar att köpet har registrerats i kassan.

Kassaregister ska anmälas till Skatteverket

Använder du dig av ett kassaregister så måste detta anmälas till Skatteverket. Detta är för att förhindra skattefusk och att skydda seriösa företag från orättvis konkurrens. De som inte betalar skatt kan sätta lägre priser och därmed konkurrera ut de som faktiskt betalar skatt och gör rätt för sig.

Kvittomall med INBooks

På INBooks vill vi göra allt med bokföring och redovisning så enkelt som möjligt. Därför har vi tagit fram en enkel kvittomall som du kan använda dig av vid din försäljning. Du bokför sedan dina kvitton direkt i vårt smarta bokföringsprogram. Du fyller bara i vad som sålts och totalpris så sköter programmet resten med konton och moms. Du kan luta dig tillbaka och lita på att alla siffror blir rätt.

INBooks gör bokföring enkelt

Vi vill att bokföring ska vara enkelt att göra själv. Därför har vi tagit fram vårt smarta bokföringsprogram där du snabbt och enkelt kan sköta din redovisning. Programmet har flera smarta funktioner såsom Att-göra-listan som håller koll på alla viktiga saker du behöver göra och Koll-på-kontot som matchar din bokföring med dina banktransaktioner så du vet att allt står rätt till.

Testa INBooks gratis i 30 dagar

Passa på att prova INBooks gratis i 30 dagar och upplev hur enkelt det kan var med bokföring och kvitton. Eftet provperioden väljer du själv om du vill fortsätta eller inte och betalar då endast 139 kronor i månaden. 

Har du några frågor om vår kvittomall eller vårt program är du varmt välkommen att kontakta oss!

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.