Momsregistrering

Publicerad av:

Mikaela

Senast uppdaterad:

Driver du ett eget företag som innebär att du ska betala eller få tillbaka moms behöver du vara momsregistrerad hos Skatteverket. Här går vi igenom hur momsregistrering och moms fungerar och vad du behöver ha koll på!

Vad är moms och momsregistrering?

Moms är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Om du har ett företag där du säljer varor eller tjänster som är momspliktiga ska du anmäla dig för att bli momsregistrerad. När ditt företag har registrerats för moms hos Skatteverket får du ett momsregistreringsnummer som anges på fakturor och kvitton. Du lägger på momsen på fakturan till din kund och betalar sedan in den på ditt skattekonto i samband med din momsdeklaration. Du får sedan kvitta ingående och utgående moms.

Momsregistrering till Skatteverket

Du anmäler ditt företag till Skatteverket för momsregistrering på verksamt.se eller genom att skicka in Blankett för företagsregistrering som du hittar på Skatteverkets hemsida. När ditt bolag har registrerats hos Bolagsverket kan du ansöka om godkännande för F-skatt och momsregistrering. Du måste momsregistrera ditt företag senast 14 dagar innan du startar eller tar över din verksamhet.

Efter momsregistrering

När du har momsregistrerat ditt företag finns det en del saker du behöver ha koll på:

Momssats

På Skatteverkets hemsida kan du ta reda på vilken momssats du ska ha, vilket oftast är 25%.

Ingående och utgående moms

Har du ett momsregistrerat företag behöver du redovisa momsen med jämna mellanrum. Det är skillnaden mellan ingående och utgående moms som avgör hur mycket ditt momsregistrerade företag ska betala eller få tillbaka. Du redovisar enklast genom att lämna in en momsdeklaration elektroniskt hos Skatteverket. Utgående moms är något du lägger på fakturorna vid försäljning. Ingående moms finns på fakturorna som kommer in som ditt företag ska betala.

Momsdeklaration och momsredovisningsperioder

Hur ofta momsdeklarationen ska lämnas in beror på företagets omsättning per år.

  • Företag med omsättning på högst 1 miljon kronor kan välja mellan att redovisa momsen en gång per år, kvartalsvis eller månadsvis.
  • Företag med omsättning på 1-40 miljoner kronor kan välja mellan att redovisa momsen kvartalsvis eller månadsvis.
  • Företag med omsättning på mer än 40 miljoner kronor måste redovisa momsen varje månad. 

Datum för redovisning är den 12:e månaden efter.

Bokföring

Har du ett momsregistrerat företag behöver du löpande göra bokföring för företagets ekonomiska händelser. Du behöver exempelvis registrera inköp och utgifter och momsen i samband med detta.  

Fakturera innan momsregistrering

Ska du fakturera ett företag så är det ett krav att du ger kunden en faktura och denna måste innehålla vissa uppgifter enligt momslagen. Det är viktigt framför allt för att köpare ska kunna få tillbaka momsen från Skatteverket. 

För kunna fakturera måste företaget i regel vara momsregistrerat. Om du precis har startat ditt företag och inväntar godkännande om momsregistrering är det viktigt att du upplyser företag du fakturerar om att ansökan om momsregistrering är på gång. Om ditt företag inväntar godkännande om F-skatt måste din ansökan bli godkänd innan du kan fakturera. Om du ändå vill fakturera innan momsregistrering och godkännande om F-skatt kan du använda dig av externa tjänster för att fakturera utan företag.

Få koll på momsregistrering och moms med INBooks

Med INBooks bokföringsprogram får du full koll på moms och momsregistrering för din enskilda firma. Alla siffror du behöver är samlade på ett och samma ställe och i den smarta Att-göra-listan kan du enkelt se när det är dags för dig att redovisa momsen. När du lägger till in- och utbetalningar tar programmet automatiskt fram rätt konton och rätt moms så du kan känna dig trygg med allt blir precis så som det ska!