För bokföring av fakturor finns det två metoder du kan välja mellan – faktureringsmetoden eller kontantmetoden (även kallad bokslutsmetoden). Enkelt förklarat innebär faktureringsmetoden att en faktura bokförs när du får/ställer ut fakturan och när den betalas. Kontantmetoden innebär att du endast bokför fakturan när den betalas. Beroende på vad du har för verksamhet har de olika bokföringsmetoderna sina fördelar och nackdelar.
Bokföring av fakturor med faktureringsmetoden eller kontantmetoden
När du ska starta ett företag behöver du välja om du ska göra bokföring av fakturor med kontantmetoden eller faktureringsmetoden. Här går vi igenom de olika metoderna och vad du ska tänka på när du gör ditt val:
Faktureringsmetoden
Faktureringsmetoden är den vanligaste metoden att använda sig av för bokföring av fakturor, även för mindre företag. Bokföringen sker i två steg då du först bokför fakturan på ankomstdagen och nästa gång när fakturan blir betald. Faktureringsmetoden innebär alltså ett moment mer än kontantmetoden vilket vissa mindre bolag kan tyckas känns onödigt. Den främsta fördelen med denna metod är att du alltid enkelt och snabbt kan få en överblick över företagets aktuella status eftersom allt bokförs direkt.
Om du förväntar dig att ditt företag ska få en omsättning på över tre miljoner kronor måste du välja faktureringsmetoden.
Kontantmetoden (bokslutsmetoden)
Kontantmetoden är något enklare att använda sig av vid bokföring av fakturor eftersom bokföringen sker först när fakturan betalas. Metoden innehåller därmed ett moment mindre än faktureringsmetoden vilket sparar in tid. När det är dags för bokslut måste dock alla fakturor som inte tidigare betalats bokföras. Detta gör du på den sista dagen i räkenskapsåret och det är därför kontantmetoden även kallas för bokslutsmetoden.
Många tycker att detta är en enklare metod att använda och förstå och den kan därför passa dig som är ny på bokföring. En annan fördel är att momsen till Skatteverket inte behöver betalas in förrän kunden betalat fakturan. Företagets löpande ställning under året blir dock inte lika tydlig med kontantmetoden till skillnad från faktureringsmetoden.
Tror du att ditt företag kommer få en omsättning på mindre än tre miljoner kronor kan du välja på både kontantmetoden och faktureringsmetoden för bokföring av fakturor. Metoden är framförallt populär bland företag med få transaktioner.
Byte av metod för bokföring av fakturor
Har du redan en metod för bokföring av fakturor men är osäker på vilken så kan du hitta detta på ditt registreringsbevis från Skatteverket. Om du idag använder kontantmetoden och vill byta till faktureringsmetoden går det bra och krävs inget godkännande, men detta görs lättast vid årsskifte och du måste meddela det till Skatteverket. Vid byte av metod åt andra hållet krävs däremot en ansökan till Skatteverket, med särskild anledning, för att bytet ska bli godkänt.
Enkel bokföring av fakturor med INBooks
Med INBooks bokföringsprogram blir din bokföring av fakturor enkel oavsett om du har bokslutsmetoden eller faktureringsmetoden. Du behöver bara registrera fakturan så ser programmet till att allt bokförs på rätt konton och med rätt moms. Med oss får du bokföring med den rätta viben!