Läsa av vattenmätare med hjälp av INBooks Boportal
INBooks logga

Fastighetsguiden

Läsa av vattenmätare

15 juni, 2023

Avläsning av vatten kan ske allt ifrån en gång per år till en gång i månaden, beroende på vilken sorts mätare det gäller. Här går vi igenom hur du läser av vattenmätare och varför det behövs.

Hur man läser av vattenmätaren

Vattenmätaren kan sitta på olika ställen i fastigheten – men alltid vid en vatteninstallation. Du kan till exempel hitta den i tvättstugan, i köket eller i källaren. Idag finns det både mekaniska och digitala vattenmätare. De digitala vattenmätarna är fjärravlästa, vilket betyder att förbrukningen automatiskt läses av. 

Om du däremot har en mekanisk, analog vattenmätare behöver du själv läsa av ställningen. Allt du behöver göra är att lyfta av vattenmätarens lock så att du kan läsa av siffrorna. Beroende på vilken sorts mätare du har kan det se lite olika ut, men standard är att du endast läser av de fem svarta siffrorna. Om någon av dem är på väg att slå över till en ny siffra ska du läsa av den nya siffran. På andra mätare kan det istället räcka med att läsa av de större siffrorna, eller till exempel de tre första. 

Om det gäller en fastighet med kommunalt vatten är det kommunen som debiterar dig för vattenförbrukningen. Det är alltså dit du ska vända dig för att registrera din mätarställning. Du kan även fråga kommunen vad som gäller för just din sorts mätare, om du skulle vara osäker.

Varför behöver jag läsa av vattenmätare?

Avläsning av vattenmätare ligger till grund för den årsförbrukning av vatten som hushållet förväntas ha. Det är därför viktigt att du rapporterar in din mätning så att du inte betalar för mycket eller för lite. 

Om det skulle visa sig att du har förbrukat mer än du betalat för blir du fakturerad i efterhand. Rekommendationen brukar vara att läsa av vattenmätare och skicka in ställningen minst en gång om året. Om du väntar längre än så med att registrera din vattenmätare kan det bli en dyr faktura och en tråkig utgift – så se till att skicka in din mätarställning med jämna mellanrum.

Individuell mätning och debitering av vatten

I nyproducerade bostäder är det vanligt med så kallad individuell mätning och debitering (IMD) av till exempel vatten. Annat som mäts med hjälp av IMD är elförbrukning, värme och användning av elbilsladdare. Förbrukningen mäts med undermätare som är kopplade till respektive lägenheter i fastigheten. 

Det är ett rättvist debiteringssystem, eftersom hyresgästen bara betalar för sin faktiska förbrukning.

I INBooks fastighetssystem kan vi integrera automatisk inläsning av undermätare. Detta gör att hyresgästens vattenförbrukning automatiskt läggs på hyresavin. Det kräver ingen manuell handläggning. Allt du som fastighetsägare behöver göra är att med ett enkelt knapptryck generera samtliga hyresavier och lika snabbt skicka ut dem för betalning. Här kan du läsa mer om hur enkelt du kan arbeta med hyresavier i INBooks fastighetsportal.

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.