I takt med att det blir allt mer populärt att skaffa elbil växer också efterfrågan på laddstolpar i bostadsrättsföreningar, villor, hyresrätter och i anslutning till arbetsplatsen. För dig som är fastighetsägare eller som sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening kan laddstolpar alltså vara en attraktiv och värdefull investering att satsa på. Men vad behöver du tänka på inför installationen? Och hur kan du ta betalt för användningen? Här går vi igenom allt du behöver veta om att skaffa laddstolpar!
Att tänka på vid installation av laddstolpe
Laddstolpar och laddbox för elbil måste installeras av en behörig person. Steg ett är därför att kontakta en certifierad elektriker som kan hjälpa dig med allt från rådgivning och att inspektera fastighetens elnät till att därefter installera din laddstolpe.
Vilken laddstolpe ska jag välja?
Det finns en rad olika fabrikat och modeller av laddstolpar och laddboxar att välja mellan. De passar olika bra beroende på vad du har för behov och förutsättningar. Du kan till exempel antingen välja att installera en väggmonterad laddbox eller en som går att montera på en befintlig stolpe för motorvärmare. Genom att installera en laddare med RFID läsare skapar du förutsättningar att individuellt kunna logga respektive användares förbrukning.
Håll koll på laddstolpar i din brf eller samfällighet
Funderar ni på att installera en laddstolpe i bostadsrättsföreningen eller din samfällighet? Till att börja med måste styrelsen först godkänna förslaget. Det kan även vara en god idé att be om offert från flera olika elföretag för att hitta den bästa servicen till det bästa priset.
Därefter finns det ett par viktiga saker att hålla koll på – till exempel hur många laddplatser som kommer att behövas och vilken budget föreningen kan avsätta för inköp och installation. Det är även viktigt att veta hur mycket ström som finns tillgänglig i fastigheten och hur mycket kapacitet laddstolpen ska ha. För laddstolpe i samfällighet gäller samma tillvägagångssätt.
Vem ska betala för laddstolpen?
Det vanligaste är att föreningen eller hyresvärden bekostar inköpskostnaden av laddstolpen och så betalar de boende för sin respektive användning. Om den boende sedan flyttar är chansen stor att antingen en ny eller befintlig hyresgäst också har elbil och kommer att kunna nyttja laddstolpen. Men det kan även vara så att det är den boende som får stå för inköpskostnaden. Då tar den boende oftast med sig laddboxen i flytten, om ni inte kommer överens om någon annan lösning.
Förbrukningen på hyresavin
För elbilsladdning tillämpas ofta individuell mätning och debitering (IMD). Det innebär att den som nyttjar laddaren får betala för sin faktiska förbrukning genom automatisk avläsning. Med hjälp av så kallade undermätare mäts varje nyttjares förbrukning. När det gäller elbilsladdare är det vanligaste att hyresgästen använder en RFID-tagg vid start av laddning, för att fastighetsägaren eller föreningen enkelt ska kunna identifiera vem som har laddat, när och hur mycket.
Genom integration eller automatisk inläsning till INBooks fastighetssystem får du automatiskt information från elbilsladdarens mätare. Detta gör att nyttjarens förbrukning automatiskt hamnar på hyresavin som skapas i vårt fastighetssystem. Du som fastighetsägare behöver alltså inte göra någonting – det löser systemet av sig självt! Detta gäller även för andra kringtjänster som du kan tänkas erbjuda, till exempel hyra av övernattningslägenhet och fasta kostnader för el och vatten.
Här kan du läsa mer om hur effektivt du kan arbeta med hyresavier i INBooks fastighetsportal.