Skicka hyresavi till dina hyresgäster genom InBooks
INBooks logga

Fastighetsguiden

Skicka hyresavi med INBooks

12 maj, 2023

En hyresavi är ett inbetalningskort som skickas till hyresgästen varje månad med information om bland annat hyresbelopp och sista betalningsdag. Men hur funkar det egentligen med digitala hyresavier, eventuella kringtjänster och tilläggskostnader som bokning av poolbil, el och vatten? Här går vi igenom allt du behöver veta för att kunna arbeta mer effektivt med dina hyresavier. 

Digitala hyresavier

I takt med att samhället har blivit allt mer digitaliserat har det också blivit allt vanligare att hyresavin dyker upp i mejlen eller rentav i en boapp, istället för i brevlådan. Att skicka hyresavier digitalt istället för med post minskar pappersanvändningen och är därmed ett mer miljövänligt alternativ. Det är även riktigt smidigt för hyresgästen att kunna betala avin direkt i mobilen. Dessutom är det betydligt mer tidseffektivt för dig som fastighetsägare, eftersom digitala hyresavier i stort sett inte kräver någon manuell handläggning.

Individuell mätning

Individuell mätning och debitering (IMD) blir allt vanligare i både hyresrätter och bostadsrättsföreningar, och framför allt i nyproducerade bostäder. IMD innebär att det sitter undermätare som mäter varje lägenhets användning av till exempel el, vatten eller värme och därefter fördelar kostnaderna mot hyresgästen. Individuell mätning är därför ett rättvist debiteringssystem eftersom den boende endast betalar för vad den faktiskt förbrukar. Det synliggör även för individen hur mycket den använder, vilket kan leda till förändrade vanor och på så sätt ha en positiv inverkan på miljön. 

Hyresavi mall

Vill du också slippa ta fram en mall för hyresavier? I INBooks fastighetssystem lägger du bara in hyresgästens information och uppgifter en gång vid uthyrningens början. Därefter kan du automatiskt ta fram en avi varje månad till dina hyresgäster. Vid eventuell hyreshöjning räknas hyresbeloppet upp automatiskt för respektive hyresgäst, men du kan även enkelt justera hyran manuellt, till exempel efter en hyresförhandling, hyresrabatt eller annan överenskommelse.

INBooks hantering av hyresavier

I INBooks fastighetsportal arbetar du sömlöst med dina hyresavier. Du tar automatiskt fram avin i fastighetssystemet och därefter skickas den till hyresgästens boapp. Efter betalning går den vidare in i bokföringssystemet där den enkelt bokförs. Det gäller även om hyresgästen betalar via autogiro. Om du har ett annat bokföringsprogram idag kan vi integrera det med vår plattform, så att hyresavin bokförs där istället. 

Vi hanterar även individuell mätning och debitering (IMD) av bland annat el, värme, vatten och elbilsladdning. Mätarna informerar vårt system om respektive lägenhets användning och de olika beloppen läggs därefter automatiskt till på hyresavierna. 

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.