Du kan enkelt mäta elförbrukning med INBooks Boportal
INBooks logga

Fastighetsguiden

Mäta elförbrukning

15 juni, 2023

Den senaste tiden har intresset för att mäta sin elförbrukning ökat lavinartat bland både privatpersoner och företag. I takt med att elpriserna har gått upp har det även blivit allt vanligare att aktivt försöka minska hushållens elförbrukning på olika sätt. I slutet av 2024 ska alla elmätare i Sverige ha blivit utbytta till smarta elmätare där det i stort sett går att mäta elförbrukning i realtid. Allt detta har såklart lett till en rad olika frågor – men vi hjälper dig att räta ut de frågetecken som finns!

Varför ska alla elmätare bytas ut?

På uppdrag av regeringen ska alla elmätare i Sverige vara utbytta mot smartare elmätare senast 1 januari 2025. De nya mätarna ska registrera överförd energi per timme och kunna ställas om till att registrera varje kvart, så att du kan vara mer aktiv på marknaden. Mätarna ska även göra det lättare att integrera andra tjänster, så att du lättare kan arbeta aktivt för att effektivisera din elförbrukning

Just nu pågår därför ett intensivt arbete där elleverantörer byter ut elmätare i sina kunders bostäder över hela landet – ett arbete som troligtvis kommer att fortsätta även under hela 2024. Arbetet ingår i hushållens nätavgift, så inga extra kostnader tillkommer för installationen.

Mät elförbrukning i realtid – så funkar det

Redan idag är det möjligt att mäta elförbrukning i realtid genom din elleverantör, men med de nya mätarna kommer det att bli ännu enklare. Med hjälp av ett nytt kundgränssnitt ska du kunna läsa av dina mätuppgifter så ofta som var tionde sekund, vilket i stort sett innebär realtid. 

Om du istället vill veta vad en enskild produkt i snitt drar kan du använda en portabel elmätare. Allt du behöver göra är att koppla in den portabla elmätaren i eluttaget och sedan koppla in till exempel kylskåpets sladd i elmätaren istället. Efter en timme kan du läsa av kylskåpets elförbrukning. 

Vad innebär individuell mätning och debitering? 

Idag har det blivit allt vanligare att mäta hyresgästernas elförbrukning individuellt, istället för att lägga till en fast avgift på hyresavin. Det är särskilt vanligt i nyproducerade bostäder. Lägenheternas individuella elförbrukning mäts med hjälp av så kallade undermätare. Genom automatisk inläsning från lägenhetens undermätare hamnar förbrukningen sedan på hyresgästens avi, som du enkelt skapar i vårt fastighetssystem.

Detta kallas individuell mätning och debitering (IMD) och innebär att hyresgästen endast betalar för vad den förbrukar. Det är därför ett väldigt rättvist debiteringssystem där ensamhushållet inte längre behöver kompensera för den stora grannfamiljens användning. Det synliggör även för individen vad den faktiskt förbrukar. Att mäta elförbrukningen individuellt kan därför leda till ett förändrat beteende i form av minskat användande, vilket är bra för både plånboken och planeten!

Inkludera elförbrukningen på hyresavin

I INBooks fastighetsportal stödjer integration av system för individuell mätning och debitering. I slutet av månaden läses undermätarna för respektive lägenhet automatiskt av. Informationen skickas till vårt fastighetssystem och användningen läggs därefter till på respektive hyresgästs avi. Detta innebär att du som fastighetsägare eller du som sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening slipper all manuell handläggning och att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning. 

Om du idag använder dig av en fast elavgift kan vi även lägga in det i våra system, så att avgiften automatiskt läggs till på dina hyresgästers avier.

Här kan du läsa mer om hur smidigt du kan arbeta med hyresavier i vårt system.

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.