Har ni bra soliditet i din bostadsrättsförening? | INBooks
INBooks logga

Fastighetsguiden

Vad är bra soliditet i en brf?

5 juli, 2023

Soliditet är ett viktigt finansiellt nyckeltal som du säkert har stött på tidigare i olika sammanhang. Men vad betyder det och hur påverkar det din brf? Här går vi igenom allt du behöver veta om soliditet och bostadsrättsföreningar. 

Vad betyder soliditet?

Soliditet är ett nyckeltal som illustrerar hur stor andel av föreningens totala tillgångar som har finansierats med eget kapital. Det ger även en bild av föreningens ekonomiska stabilitet, betalningsförmåga, skuldsättning och möjlighet att klara av ekonomiska svårigheter. 

Vad räknas som bra soliditet i en bostadsrättsförening?

Soliditet anges vanligtvis i procent. Generellt sett kan man säga att hög soliditet är bra, eftersom det tyder på en bra långsiktig betalningsförmåga och låg skuldsättning. En solid bostadsrättsförening har vanligtvis en rimlig skuldsättning i förhållande till sina tillgångar och intäkter. En hög skuldsättning kan däremot peka på att föreningen är känslig för förändringar, till exempel ökade räntekostnader. 

Soliditet i gamla bostadsrättsföreningar

I gamla föreningar kan soliditeten ibland vara låg trots att föreningen har bra ekonomi över lag. Det har att göra med att det egna kapitalet utgörs till stor del av medlemmarnas insatser, vilka är kopplade till det bokförda fastighetsvärdet. I föreningar som funnits länge är detta värde mycket lågt, men det behöver alltså inte nödvändigtvis vara något negativt. 

Så räknar du ut föreningens soliditet

Soliditet räknas ut genom att dela eget kapital med totalt kapital. Detta ger en bild av hur stor del av företagets tillgångar som har finansierats med eget kapital, respektive lån.

Formeln för soliditet ser ut såhär:

Soliditet = Justerat eget kapital / Totalt kapital x 100

Vad innebär negativ soliditet för en bostadsrättsförening?

Negativ soliditet i en brf innebär att företagets eget kapital är negativt. En förening med bra soliditet har vanligtvis tillräckligt med likvida medel för att kunna täcka både löpande kostnader och oförutsedda utgifter. Soliditeten kan också påverkas av medlemmarnas betalningsförmåga. Om medlemmarna regelbundet betalar sina avgifter i tid minskar risken för ekonomiska problem och skulder. 

Andra nyckeltal som kan vara relevanta att titta på när det gäller bostadsrättsföreningar är bland annat skuldsättning per kvadratmeter, räntekostnader i förhållande till intäkter, belåningsgrad och räntekänslighet. Du kan läsa mer om vad de betyder här

Upptäck INBooks fastighetsportal

I INBooks fastighetsportal får du fastighetssystem, bokföring och boportal i ett och samma system. I vår unika portal kan ni förvalta er bostadsrättsförening. Läs mer om vår fastighetsportal här!

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.