Revisionsberättelse bostadsrättsförening | INBooks
INBooks logga

Fastighetsguiden

Revisionsberättelse bostadsrättsförening

5 juli, 2023

En revisionsberättelse är en granskning och sammanfattning av en bostadsrättsförenings ekonomiska redovisning och verksamhet under året som gått. Det är en bilaga till föreningens årsredovisning och utförs av minst en person; antingen en ekonomiskt kunnig medlem i föreningen eller en oberoende revisor. 

Vad är en revisionsberättelse?

Varje år granskar bostadsrättsföreningens revisor föreningens styrelseprotokoll, bokföring, finansiella transaktioner och sammanfattar resultatet i en revisionsberättelse. Revisionsberättelsen består oftast av en beskrivning av revisionens omfattning och vilka revisionsmetoder som föreningen har använt, men även en granskning av föreningens resultatrapporter, finansiella transaktioner, interna kontroller, balansräkningar och så vidare. 

Rekommendationer på förbättringar kan också förekomma. Revisorn presenterar sin granskning inför eller vid årsmötet och föreslår även om den sittande styrelsen bör beviljas ansvarsfrihet eller inte. Här kan du läsa mer om vad en årsredovisning för brf ska innehålla.

Vem tar fram revisionsberättelsen?

Om personen som tar fram revisionsberättelsen behöver vara auktoriserad revisor eller inte beror framför allt på föreningens stadgar, men oftast går det bra att personen “bara” har goda ekonomiska kunskaper. Revisorn har tystnadsplikt och får inte föra vidare känslig information som personen har erhållit under sitt uppdrag inom föreningen.

När det gäller att välja revisor är det viktigaste att personen inte har några släktband eller är jävig mot någon i styrelsen. Detta beror på att revisorn är den person som ser till att allt i föreningen har gått rätt till och som sammanfattar föreningens ekonomiska situation och hur man förhåller sig till ekonomiska regelverk. Revisorn bidrar till att upprätthålla transparens och förtroende för styrelsen inom föreningen. 

Vad är en ren eller oren revisionsberättelse? 

Om föreningen inte får några anmärkningar av revisorn i revisionsberättelsen brukar det kallas för en ren revisionsberättelse. En oren revisionsberättelse innebär däremot att revisorn kritiserar föreningen i revisionsberättelsen och handlar då oftast om allvarliga överträdelser eller olagligheter. Vid mindre felsteg får styrelsen i första hand en varning som inte skrivs ner eller delges medlemmarna. 

INBooks fastighetsportal

I INBooks fastighetsportal får du fastighetssystem, bokföring och boportal i ett och samma system. I vår unika portal kan ni förvalta er bostadsrättsförening. Läs mer om vår fastighetsportal här!

Vill du komma i kontakt?

Mejla info@inbooks.se, ring 0470-59 44 00 eller lämna dina uppgifter så återkommer vi så fort som möjligt.

Var vänlig fyll i ditt namn.

Var vänlig fyll i din e-post.

Var vänlig fyll i ditt telefonnummer.